Българският алпинист Атанас Скатов е изчезнал на слизане към базовия лагер на К2. Той е част от експедиция за зимно изкачване на втория най-висок връх в света, а неприятната новина бе разпространена от една от пакистанските агенции, организиращи изкачванията - Alpine Adventure Guides.

“Атанас Георгиев Скатов е паднал при слизането от лагер 3 (7350 метра) към базовия лагер (5000 метра) заради скъсване на въже. Тялото му е в неизвестност и екип шерпи го издирва”, пишат пакистанците.

От непалската фирма-организатор на експедицията съобщиха за БНР, че Скатов е паднал на място, където не може да бъде изпратен спасителен екип и затова натам e отлетял военен хеликоптер.

Последната официална информация от Скатов гласеше, че в четвъртък вечер той е пристигнал успешно в лагер, като е трябвало да започне атака на върха към 23:00 часа българско време същата вечер. Последните данни от GPS-а на българския алпинист са от 7:36 часа тази сутрин и показват, че той е бил на 7100 метра надморска височина. 

 

Осигурителните въжета, които шерпите поставят по маршрут към върха, не издържат много време и се късат, защото стават изключително крехки в следствие на ниските температури, достигащи до -55 градуса. 

От Seven Summit Treks, експедицията, от която и Скатов е част, пък пуснаха това съобщение в Instagram рано тази сутрин - “Без ново изкачване на върха. Целият ни екип успешно слезе до лагер 3, след като част от тях стигнаха до 8000 метра. В следващите часове започваме слизане към базов лагер”. 

42-годишният Скатов има 11 изкачвания на осемхилядници в кариерата си на алпинист. Българинът е първият веган, изкачил върхове като Аконкагуа (6961 метра), най-високия връх в света Еверест (8848 метра), както и Анапурна 1 (8091 метра) и Лхотце (8516 метра).  

Сегашната му цел бе зимно изкачване на К2 - вторият по височина връх в света и считан за много по-опасен и труден от Еверест. Първото зимно изкачване бе осъществено през януари тази година, когато общо десетима непалци стъпиха заедно на най-високия връх в Каракорум.

Той е и първият българин, осъществил изкачване на Seven Summits - седемте континентални първенци - между 2013 и 2017 година. Започва да се занимава активно със спорт и алпинизъм едва преди десетина години - през 2010.