Норвежката звезда в биатлона Йоханес Тингес Бьо спечели четвъртото си злато на Олимпиада в Пекин и общо пето в своята кариера.

28-годишният състезател бе над всички в масовия старт от 15 километра и изравни рекорда на великия си сънародник Оле Ейнар Бьорндален с четири златни медала в рамките на една Олимпиада. Kраля на биатлона постигна същото през 2002 година в Солт Лейк Сити.

Бьо вече бе триумфирал в спринта, щафетата и смесената щафета, а освен това има бронз от индивидуалната дисциплина в Пекин. Преди четири години в Пьончан завоюва злато в индивидуалната и два сребърни медала в щафитете. 

Йоханес завърши надпреварата днес за 38:14.4 минути с четири сгрешени мишени, от които две бяха на последната стрелба, но преднината му заради ски-бягането вече беше твърде голяма.

Сребърният медал днес отиде за Мартин Понсилуома, който завърши с две грешки и 40,3 секунди по-късно. За шведът това е първи олимпийски медал в кариерата му при второто му участие на Игрите.

Бронзът е за Ветле Кристиансен от Норвегия с изоставане от 1:12, 5 минута, като той не успя да уцели общо три мишени в четирите си стрелби.

Двукратният олимпийски шампион от Пекин Кантен Фийон Майе направи общо три грешки в последната си стрелба и това го лиши от борбата за нов медал. Той завърши четвърти.

В топ 10 са още Доминик Виндиш (Италия), Холм Лагрейд (Норвегия), Симон Едер (Австрия), Бенедикт Дол (Германия), Теро Сепала (Финландия) и Йоханес Кюн (Германия).