Терезе Йохауг се отказва да преследва още едно участие на Олимпиада.

Норвежката звезда в ски бягането днес взе третото си злато от Пекин 2022, след като спечели 30-те километра в масовия старт. На 33 години, все още в разцвета на силите си, легендата няма да бъде на линия след 4, когато ще са игрите в Италия (Милано/Кортина д`Ампецо).

"Това е последната ми Олимпиада, няма да има още един завършен цикъл - каза днес Йохауг, след като окичи третото си злато на гърдите. - Направих каквото можах, а и за каквото бях дошла в Пекин. Имах какво да доказвам на себе си, но и не само. След тези игри обаче, вече не виждам тази мотивация."

Терезе, разбира се, говори за горчивината от пропуснатите игри в Пьончан 2018, когато бе наказана за допинг и не участва. Нейният отговор в Китай бе троен златен реванш.

Това бяха нейните трети зимни игри в кариерата, след като през 2010-а взе злато с щафетата на Норвегия на 4х5 км, през 2014-а грабна сребро на 30 км масов старт и бронз на 10-те километра индивидуално, а сега спечели и 10 км, и смесеното бягане на 15 км скиатлон, и 30-те в класиката тази сутрин. И остана пета с щафетата на 4х5 км.

Със 79 победи в Световната купа и общо 14 златни медала от световни първенства, Терезе е един от най-титулуваните състезатели в нейния спорт изобщо.

Тя не казва "стоп" веднага с кариерата, като се очаква да го направи най-късно догодина след края на Световната купа 2023.