Уейн Грецки е несъмненият №1 в историята на хокея. Около това дори няма спорове. От Владивосток до Ванкувър го наричат Най-великият, просто и ясно. Няма друг в тази игра, равен на номер 99.

Но в една нощ през 1983-а този иначе толкова дипломатичен и харизматичен, леко прегърбен канадец, изрече слова, които разтърсиха хокея. И останаха до днес паметни и символни.

Точно на 19 ноември преди 36 години, Грецки излезе за поредния си мач в доспехите на Едмънтън Ойлърс, в Националната хокейна лига. Нищо особено - насреща бе Ню Джърси Девилс, един от слабите тимове онзи сезон. Ако трябва да сме по-конкретни - най-слабият тим.

Около година и половина по-рано Колорадо Рокис стана Девилс, премествайки се в Ню Джърси. Не че това донесе големи успехи... През сезон 1983-84 г. този отбор завърши с едва 17 победи при 56 загуби. И нито една не бе толкова кошмарна, като в тази ноемврийска вечер в Едмънтън.

Грецки бе излязъл да се забавлява. а един от любимите му партньори в атаката - финландецът Яри Кури, само това и чакаше.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Изненадващо, гостите поведоха с 2:0. Голяма грешка, но и бързо поправена. Час и половина по-късно мачът приключи при 13:4 за Ойлърс, което е стряскащ резултат за една лига, в която сблъсъците са традиционно доста по-равностойни.

Великият Уейн завършва с 8 т. по системата гол плюс пас - вкарва три, подава за пет. Кури вкарва пет. Двамата си правят каквото поискат, а публиката направо се залива от смях с голеадата.

Най-интересното обаче предстои.

Местният журналист Дик Чъби, който работи за "Едмънтън Сън", чака Грецки в тунела за поредното си интервю. Диктофонът е включен, а традиционно спокойният дори до флегматичност хокеен идол, този път е видимо нервен. И изстрелва:

"Това дори не бе смешно... Дик, колко години минаха вече - пет, седем или девет...? Крайно време е тези да променят нещо, да направят отбор и да не се излагат. Това е срам за лигата, те са Мики Маус отбор. Това наистина не е смешно."

За какво говори канадската суперзвезда?

Девет години отборът, който в онзи момент е Ню Джърси Девилс, търси място под слънцето.

И като Канзас Сити Скаутс (от 1972 до 1974 г.), и като Колорадо Рокис (1976-1982 г.), целият франчайз и отборите, които го представляват, са сред най-слабите в НХЛ.

Embed from Getty Images

Думите на Грецки създават големи полемики из Щатите, а феновете в Ню Джърси са дълбоко засегнати. Седмици по-късно е ответният мач, а асът е посрещнат с плакати, иронизиращи думите му. Цялата зала "Brendan Byrne Arena" клокочи срещу него, но гостите бият отново - този път само с 5:4. Самият Уейн се смее, а и вече няколко пъти е пояснявал, че изказването му е раздухано твърде много. Не е искал да обиди никого.

Но ето как една фраза става легендарна.

И днес, 36 години по-късно, във феншоповете на Девилс се продават тениски с Мики Маус и вплетен номер 99, с който играеше Грецки. Бе сниман документален филм, а когато през 1997 г. Ню Джърси игра в плейофите срещу Рейнджърс, където вече бе божеството на хокея, трибуните мощно го освиркваха и хиляди сложиха маски на Мики Маус, за да го дразнят. Грецки пак се смя последен и елиминира Девилс.

За мнозина фенове историята е забавна и част от историята на хокея, но не като скандал. За други обаче тя остава незабравима и великият нападател е обиждан всеки път, когато играе в залата в Ню Джърси.

Та, ако гледате мач на Ню Джърси по хокей днес и видите на трибуните фенове с маски, шапки, ушички или пуловери с Мики Маус, да знаете защо е. Обидата е превърната в някаква парола, в позитивна история, която агитката е прегърнала.

Дяволите и Мики Маус... не са много като герои за едно изречение.

Но като го е казал великият Грецки, защо не?

Снимка: Getty Images/Guliver Photos