Американката Кейти Ледецки подобри рекорда на 1500 метра плуване свободен стил на състезанието от Световната купа в Торонто (Канада).

Тя свали най-доброто постижение в света в дисциплината с близо 10 секунди, което беше притежание на германката Сара Велброк.

Ледецки, която е 10-кратна олимпийска медалистка, водеше от старта до финала в 25-метровия басейн и постигна резултат от 15:08.24 минути.

Второто място в състезанието е за Беатрис Дизоти от Бразилия с време от 15:48.82 секунди. Предишният световен рекорд на Велброк беше с време 15:18.01 и беше поставен през 2019-а година.

"Това беше първи случай, в който плувам в 25-метров басейн в тази дисциплина и не знаех какво да очаквам", заяви доволната Ледецки след края на състезанието.

Тя е актуален световен и олимпийски шампион в тази дисциплина, но дълъг басейн.

"Рекордът на Сара беше фантастичен и се радвам, че успях да го сваля. Не съм имала за цел да го подобрявам и наистина не знаех какво да очаквам, тъй като е първото ми състезание за сезона. Иначе на тренировка съм плувала в рамките на рекорда, но състезанието е нещо съвсем различно", допълни Ледецки.