Канада взе реванш от САЩ за загубата на финала в Пьончан преди четири години и отново е олимпийски шампион в женския хокей. "Кленовите листа" победиха с 3:2 във финала съседите си, след като още в първата третина поведоха с 2:0, а след това допуснаха по едно попадение във всяка от останалите части, но все пак удържаха триумфа.

Основно действащо лице за шампионките бе Мари-Филип Пулен, която вкара два от головете за своя тим - за 2:0 и 3:0 и така се превърна в първата състезателка в историята, която се разписва в четири различни олимпийски финала. Тя вкара по два гола на САЩ във финалите във Ванкувър и Сочи и още един при загубата в Пьончан преди четири години.

Дори в мъжкия хокей нито един състезател не може да се похвали с подобно постижение. Пулен бе знаменосец на страната си на церемонията по откриването в Пекин.

Другият гол за Канада бе дело на Сари Нурс, докато за американките точни бяха Хилари Найт и Аманда Кесъл.

Титлата е пета за Канада в общо седем участия в хокея на лед при жените.

Канадките дебютираха в Нагано през 1998, когато останаха със сребро, след това четири поредни пъти неизменно бяха на върха, за да се стигне до Пьончан и загубата от САЩ, за която те отмъстиха днес.