Националният отбор на Китай по вдигане на тежести няма да участва на предстоящото световно първенство в Ташкент, а причината е пандемията от COVID-19. Новината идва само ден, след като от организационния комитет на зимните олимпийски игри в Пекин обявиха, че в страната не се страхуват от новия вариант Омникрон.

Китайските щангисти обаче няма да бъдат част от първенството на планетата не заради новата вариация на коронавируса, а заради това, че ще трябва да изкарат дълъг период на карантина при завръщането си у дома. 

Националите на най-многолюдната страна в света вече са изкарали два изключително дълги периода в самоизолация след прибиранията си от първенството на Азия през месец май и олимпийските игри в Токио през август. Тогава отборът, наброяващ общо 57 души, изкарва в карантина четири седмици след азиатския шампионат и още три седмици след Олимпиадата.

На първенството на света в Ташкент Китай трябваше да има осем състезатели, в това число и световният рекордьор в изхвърлянето до 81 килограма - Ли Даин.

На Олимпиадата в Токио китайските щангисти спечелиха седем златни и един сребърен медал.