Веществото “триметазидин”, което беше открито в допинг теста на руската фигуристка Камила Валиева, по никакъв начин не би ѝ помогнало в състезанията. Това мнение изрази американският кардиолог д-р Бенджамен Левин, който е почетен професор в медицинския факултт на Тексаския университет.

"Имаше много дезинформация за триметазидина в медиите", каза Левин, който също така е и директор на болница в Далас.

"Първо, това няма нищо общо с увеличаването на миокардната (сърдечна) кръв. Той потиска определен ензим, участващ в метаболизма на мастните киселини и се смята, че насърчава сърцето да използва глюкозата. Не е одобрен в САЩ, но подобно лекарство "ранолазин" е одобрено както в Европа, така и в САЩ. Тези видове лекарства принадлежат към второто ниво на медикаментите, използвани при лечението на определени категории пациенти със сърдечно-съдови заболявания", добави той.

Специалистът подчертава, че ранолазинът не е включен в списъка на забранените за употреба вещества.

"Доколкото мога да преценя, няма доказателства, че триметазидинът може действително да промени метаболизма на миокарда в човешкото сърце или че този ефект по някакъв начин би помогнал на сърцето в млад организъм с нормални кръвоносни съдове при всякаква дейност. Да не говорим за такава, която продължава четири минути или се повтаря по време на тренировки. Здравото сърце е напълно способно да доставя кръв и да използва различни източници на храна и не се уморява по време на периоди на активност", продължи експертът.

Той добави, че останалите вещества в пробата на 15-годишната Валиева са добавки. Положителният тест е съдържал три лекарства, като две от тях - хипоксен и л-карнитин, не попадат в забранения списък.

"Що се отнася до другите вещества, които се намират в допинг пробата на Камила Валиева, те са само добавки, които не са забранени и нямат нищо общо със сърцето и работата му. Всъщност може да се твърди, че Л-карнитинът, който е много често срещан и обикновено се съдържа в месото, има обратен ефект от триметазидин, тъй като стимулира окисляването на мастните киселини", обобщи Левин.

Все пак кардиологът поясни, че елитните спортисти трябва да проверяват състава на всяка добавка, за да се уверят, че тя не съдържа забранени вещества.

15-годишната татарка Камила Валиева спечели злато в отборната надпревара на Олимпиадата в Пекин, но след разразилия се около нея допинг скандал не успя да стигне до медал в индивидуалното състезание, където завърши четвърта, след като се провали на волната програма. Титлата бе за друга рускиня в лицето на Ана Шчербакова, със сребро остана Александра Трусова, също от Русия, а с бронз се окичи Каори Сакамото от Япония.