Камила Валиева ще се състезава в индивидуалната надпревара във фигурното пързаляне на зимните игри в Пекин, след като Спортният арбитражен съд (КАС) отхвърли апела на МОК да бъде наказана.

Руската 15-годишна сензация взе злато с тима си на отборната надпревара преди седмица, след което бе оповестено за проблем с нейна допинг проба, дадена през декември.

В нея се съдържа забранена субстанция, която обикновено се приема от хора с проблеми със сърцето.

МОК временно отстрани Валиева от състезания, но Руската антидопингова агенция вдигна наказанието да края на Олимпийските игри - а по правилник тя може да го направи.

Олимпийският комитет поиска КАС да разреши случая и даде жалба с иск за светкавично разглеждане, предвид наближаващото състезание при дамите в Пекин (15 и 17 февруари - кратка и волна програма).

"След разглеждане на много оскъдните факти по този казус, както и с анализиране на евентуалните юридически последствия, не виждаме причина за временно наказание и отстраняване на спортиста", се казва в становището от Спортния съд.

Уточнява се, че КАС не е натоварен да решава случая с допинг пробата, а само дали да има временно отстраняване на Валиева.

Тоест - дали тя да се състезава в Пекин или не.