Камила Валиева е с положителна допинг проба, потвърдиха от Руския олимпийски комитет и Международната агенция за тестване (ITA). Така бе официализирана информацията, която от дни циркулира в световните медии - 15-годишното дете чудо на фигурното пързаляне може да бъде спряно от участие в Пекин 2022.

Случаят продължава да изглежда странен. Валиева е дала пробата за забранената субстанция триметазидин през декември, по време на Руския национален шампионат в Санкт Петербург. ITA обяви, че резултатите са станали ясни в лаборатория в Швеция във... вторник, 8 февруари. Един ден, след като руският отбор спечели злато в тимовата надпревара на игрите в Пекин 2022.

По правило тя автоматично е наказана от Руската антидопингова агенция, но щабът на олимпийците на страната в Китай подава жалба и санкцията е временно вдигната "до изясняване на случая".

Така тя може да се състезава на игрите, а казусът да бъде разглеждан след тяхното завършване.

МОК обаче реагира и ще опита да придвижи бърза процедура за обжалване на това решение в КАС - Спортния арбитражен съд в Лозана.

"Решение трябва да има преди следващото състезание, в което атлетът може да вземе участие", се казва в официалното съобщение на ITA и МОК. То е на 15 февруари, вторник, когато е кратката програма на жените във фигурното пързаляне.

Решението от Лозана ще е окончателно и не подлежи на обжалване.

Валиева или ще бъде спряна, или ще остане възможността да се състезава още в Пекин, но с подусловието, че евентуално нейно наказание за допинг след игрите ще струва отнемане на всички спечелени от нея медали и анулиране на резултатите на младата звезда в Китай.

То ще се отнася само до участието на Камила в Пекин, а не за нейна санкция за допинг.

Такава, евентуално, ще има след игрите, когато Руската и Световната антидопингова агенция ще анализират случая.

Веществото триметазидин е забранено от години, въпреки че според спортни лекари не допринася за подобряване на представянето на един атлет.

По-скоро се препоръчва на хора с проблеми със сърцето, а и обичайно се използва в далеч по-натоварващи спортове като гребане и т.н.