Двукратната олимпийска шампионка в бягането на 800 метра - Кастер Семеня, ще продължи своята битка срещу Международната федерация по лека атлетика.

Припомняме, че през 2019-а федерацията прие нови регулации, според които жените трябва да имат нива на тестостерона в определена норма, за да могат да участват в международни състезания.

Семеня обаче е родена с натурално завишени нива на тестостерона. Състояние познато като "DSD", или разлики в сексуалното развитие. Това нейно състояние обаче я лиши от правото да се състезава срещу жени.

Южноафриканката, която бе лишена от възможността за трето олимпийско злато в Токио, обжалва решението в Спортния арбитраж и пред съда в Швейцария, като и двете институции не уважиха нейните претенции.

Преди няколко месеца обаче случаят получи нов обрат, когато Европейският съд за правата на човека заключи, че решението на Международната федерация е "дискриминационно" и "несъвместимо с европейските норми".

Вече 32-годишната Семеня призна, че вече няма амбиции да се върща към пистата и да преследва медали в Токио, а започва битка на съдебния фронт, където ще опита да промени всички подобни регулации в женския спорт, възпрепятсващи момичето в нейното състояние да се състезават.

"Аз се боря за това, което е правилно за човечеството. Примирих се, че Рио 2016 бе последната ми Олимпиада, Париж 2024 изобщо не е сред целите ми.

Вече не искам медали, а да победя в битките си срещу властите. В бягането постигнах всичко, което съм искала. Четири години бях непобедима, имам два олимпийски златни медала, станах великия спортист, който исках.

Не се боря срещу федерацията, за да получа позволение да се състезавам. Боря се за правдата, за справедливостта. Битката тепърва започва, а тя е за всички жени по света.

Тази забрана е тежка присъда за много момичета, която аз ще се боря да премахна", заяви Семеня.