Президентът на българската федерация по биатлон Екатерина Дафовска говори за всички проблеми, свързани с участието на отбора ни на предстоящите Зимни олимпийски игри в Пекин.

Тя се похвали, че сме изпълнили всички квоти - по 4 при мъжете и жените, въпреки всички проблеми. Ще участваме с пълни отбори, като при жените това са Милена Тодорова, Мария Здравкова, Лора Христова и Даниела Кадева. При мъжете тимът ни е съставен от Владимир Илиев, Антон Синапов, Благой Тодев и Димитър Герджиков.

"За втора поредна Олимпиада имаме 8 квоти и искам да посветя този успех на бившия спортен министър Андрей Кузманов, който грешно се изказа, че имаме само една квота, а федерацията разполага с толкова много пари. Искам да му пожелая и той да класира толкова спортисти за Олимпийски игри. Знаем какво ни е коствало това - участие във всички състезание от Световните купи, независимо от проблеми и контузии. Преди тези Олимпиади предишния път, когато сме имали пълни квоти, е през 1992 година", каза на пресконференция Дафовска.

"Това бе изключително тежка година за зимните спортове с оглед на финансирането. Ние бяхме на заден план, оставени за дофинансиране. Успяхме да се справим с големи перипети. Не успяхме по план да организираме лагерите около Нова година. Трябваше да платим предварително, а нямахме средствата. Това създаде напрежение между спортистите, а и между нас. Стана така, че Министерският съвет гласува, че царят дава, а пъдарят не дава. Гласуваните пари от октомври, които са 80 000 лева, получихме на 22 декември. Накрая главната финансистка, назначена от министър Кузманов, остави нашите подписи последни. Не знам дали не си връща на мен. Тя е бивша жена на господин Анев и е била счетоводителка в нашата федерация. Говорих с министър Кузманов по темата, но той ме увери, че няма такова лично отношения. Фактите обаче са други и подчинените му се опитваха да спъват нещата. Така средствата, гласувани на 26 октомври като дофинансиране, получихме в края на година. Трябваше да чакаме встъпването в длъжност на новия министър, да тръпнем, да работим със заеми. Нека главната финансистка да каже защо се получи така, ако има доблест", призова олимпийската ни шампионка от Нагано през 1998 година.

"Един милион за година не е много за поддържане на зимен спорт. Ако някой мисли, че може да се справи, да заповяда. Само ваксите на норвежкия отбор струват два пъти повече за година. Нека да има държавна политика в спорта, а не да се чудим откъде да намираме пари. Истината е, че досега някои федерации се ползваха с политически протекции и за тях имаше пари, за другите - не. За последните 12 години няма никаква реформа", категорична е Дафовски.

"Имаме 16 квоти за спорта, като половината са за спортистите. Имаме право на повече треньори, което ще ни позволи да не се отказваме от масажисти и други хора. С нас са и четиримата ваксмайстори. Надявам се малка България да се представи добре на Игрите. Искаме да съхраним нашите руски треньори. Засега можем да инвестираме в тях, но не и в технически кадри. Аз съм говорила с тях и те искат да продължат при нас. Преди 2 години Руската федерация си смени ръководството и използвахме момента да ги привлечем, иначе те щяха да си останат там. И сега Нурицин консултира руските състезателки, а Касперович консултира Логинов, тъй като му е личен треньор. Ние нямаме такива треньори в България, а и нашите специалисти така ще натрупат опит", смята Катя Дафовска.

"Не бях доволна от резултатите в началото на сезона, но формата на биатлонистите ни се подобрява и се надяваме да е най-добра през февруари. Насочили сме усилията си към Олимпийските игри и няма да участваме на европейско първенство или на други големи състезания. Владо постигна 13-о място в Оберхоф, показхме, че имаме потенциал. Някои от състезателите работят и с психоложката на художествената гимнастика професор Татяна Янчева", добави президентът.

"Състоянието на Даниела Кадева е много добре. Тя бе оперирана в Руполдинг, след като счупи костица над четвъртия пръст. Готви се по предписания, но може да тренира, след като й сложиха пластина. Ще преценим на място в кои състезания може да вземе участие. Имаше вариант да я смени Валя Димитрова, но тя ще участва на световното юношеско първенство в САЩ, където има добри шансове. Някои от състезателите ни не успяха да направят високопланинска подготовка, само Влади и Милена имаха такава в Италия", разкри Дафовска.

"Само чуваме за условията в Китай. Големите държави имат екипи един месец преди това на място. Те са наясно със структурата на снега. Ние само научаваме от руските ваксмайстори, които поддържан добри отношения с треньорите ни. Снегът е изкуствен и много сух, омесен е с пясък. Така бързо пада ваксата и ската става по-бавна. Трасето е на надморска височина от 1700 метра и има силен вятър от Японско море. И в Пьончан имаше вятър, но в Китай бил много по-силен и дори не можем да си представим. Ще бъде интересна Олимпиада. Ясно е, че един изстрел решава 15-20 места, а сега ветровите условия правят нещата непредвидими. Норвежките дори създават условия със специални машини за вятър", разказа най-успешната ни зимна спортистка в историята.

"Китай са разрешили полетите само на някои авиокомпании. Нашите състезатели летят на 25-26 януари директно от Милано, като това е разрешен полет от китайските власти. Такива са условията. Бустерна доза ваксина не е задължителна за спортистите, но има зелен код, който е задължително да се свали на всеки телефон. Ще има и постоянно тестиране в олимпийското село", каза Дафовска.