Елиуд Кипчоге заяви, че е изпълнил всичко, което е искал, след като защити титлата си в маратона. Кениецът стана едва третият олимпиец, който успява да спечели златото в последователни Олимпиади и първият такъв от 1980 година насам.

Той пробяга дистанцията от 42.195 километра за 2 часа, 8 минути и 38 секунди. 36-годишният африканец е считан за най-великият маратонец на всички времена, а в последния ден в Токио победи с повече от минути Абди Нагейе от Нидерландия, останал със сребро, докато с бронз се задоволи Башир Абди от Белгия.

“Надявам се, че ще сдъхновя следващото поколение. Случилото се означава много за мен. Означава, че има надежда и че сме на правилния път към нормализиране на ежедневието и живота ни. Това е смисълът на Олимпиадата. Щастлив съм. Ако уважаваш спорта и си дисциплиниран, можеш да постигнеш целите си”, каза шампионът Кипчоге.

Африканецът има пълен комплект олимпийски медали, след като в Атина през 2004 година взе бронз, в Пекин през 2008 стигна до среброто на 5000 метра, а в Рио преди пет години взе първата си титла.