Ангел Русев и Надежда Нгуен откриха българското участие на Световното първенство по вдигане на тежести в Колумбия.

Русев зае шестото място в категория до 55 килограма при мъжете, като контузия в рамото му попречи да направи опит за място в медалите.

Той изхвърли 106 килограма без проблем в първия си опит, но след това контузи рамото си на 110 килограма. И третият му опит на 110 килограма бе неуспешен, като Русев видимо изпитваше болка и имаше сериозни затруднения.

Българинът все пак се яви и на изтласкването, където с доста мъка направи успешен опит на 141 килограма. Последвалите два опита на 145 килограма обаче бяха ужасяващи, като при последният от тях той изпусна щангата и се строполи на земяата.

Наложи се намесата на лекарски екип, но Русев все пак се изправи, а общият сбор от 247 килограма му отреди шесто място.

Първи в дисциплината е Терапонг Силачай от Тайланд с двубой от 265 килограма, втори завърши Нго Сон Дин от Виетнам с двубой от 260 килограма, а бронзът бе за Йонг-хо Ким от Южна Корея с двубой от 260 килограма.

Надежда Нгуен бе нашата представителка в категория до 45 килограма при дамите, като с общо двубой от 145 килограма, тя завърши на предпоследното 14-о място.

22-годишната европейска шампионка от миналата година изхвърли 65 килограма от третия си опит, а при изтласкването се справи с 80 килограма, също от третия опит.

Далеч пред нея бяха медалистките. Танятон Сукчароен и Чаютра Прамонгхол от Тайланд имаха двбой от 182 и 180 килограма, а бронзът бе за Мануел Берио от Колумбия със 170 килограма.