Изкачванията на Еверест носят на Непал по над $4 милиона годишно, но във време на пандемията от COVID-19, това остава на заден план за сметка на здравето. Властите в хималайската страна спряха издаването на разрешитилни за изкачване не просто за най-високата точка на земята (8848 метра), а и за всички планини на територията ѝ.

Министърът на културата и туризма Йогеш Бхатарай съобщи за AFP, че паралелно с разрешителните, няма да бъдат издавани и туристически визи. Очакванията са за значителни финансови загуби, като всички планирани експедиции за пролетта няма да се проведат

Към момента става дума за период от месец и половина - от 14 март до 30 април. Експедициите и от северната страна на Еверест, която е под контрол на Китай, също отпадат.

"Решихме да спрем всички туристически визи до 30 април. Всички издадени досега визи и разрешителни ще бъдат анулирани", гласи официалната позиция на непалското правителство.

Всеки, който иска да изкачи Еверест, плаща такса от $11 000 на Непал, но цялостните разходи се простират далеч отвъд тази сума и обикновено се равняват на още няколко десетки хиляди. 

Очакваше се през 2020 година рекорден брой алпинисти да атакуват върха. 

В страната досега има само един случай на коронавирус, но в съседна Индия са отчетени над 70.

Китай вече спря достъпа към върха от северната страна, която се намира на тяхна територия.