Висшата лига по всяка вероятност ще бъде временно спряна днес, след като в четири водещи клуба има случаи на позитивни тестове за вирус Covid-19 или на самоизолация със съмнения за такъв.

Първенството трябваше да продължи по програма с решение от четвъртък, но след новината, че Микел Артета, мениджърът на Арсенал, е с положителен тест за заразата, ще има ново заседание днес. Мачът на отбора с Брайтън, който трябваше да е в събота, е отложен.

В часовете преди него се оказа, че крилото Калъм Хъдсън Одой от Челси е следващото име на заразен с коронавирус.

Клубът постави играчите под наблюдение, отмени тренировъчния режим и ще направи тестове на всички от първия тим и юношеските формации.

Манчестър Сити извести, че защитникът Бенжамен Менди е в изолация от останалите играчи, след като близък негов роднина е диагностициран с коронавирус. Бранителят е минал тестове и чака резултатите от тях.

Лестър, който е трети в класирането, обяви, че трима негови футболисти са в изолация и се чакат резултатите от техните изследвания за вируса. Клубът изяви готовност въпреки това да играе през уикенда и до вчера се смяташе, че мачове ще има.

Но се очаква днес решението да бъде преразгледано и Висшата лига да спре за период от поне 2-3 седмици.

Англия и Германия са първите страни, чиито футболни ръководители родиха идеята за това първенствата да бъдат доиграни през юни на мястото на Евро 2020, ако се наложи да спрат сега.

Първенството на континента е събитието, което най-безболезнено може да бъде отложено с година - за следващото лято.