Позитивен тест и задължителна карантина спряха Марита Крамер от участие в ски скока на Олимпиадата в Пекин. А австрийката бе фаворит №1 за златото, след като води в Световната купа с 6 победи в първите 11 старта.

"Не чувствам нищо, само празнота. Мечтата ми си отиде за един ден, нямам думи", написа в социалните мрежи 20-годишната Крамер.

Тя е разбрала за позитивния резултат от теста си часове, преди да се качи на самолета за Китай. Нейните дисциплини стартира в събота, така че няма шанс тя да е на линия за тях.

Австрийката е шокирана, като следващата нейна публикация в профила в Инстаграм питаше: "Това справедливо ли е? Светът справедлив ли е към мен?"

Марита е напълно асимптоматична, като тестът е бил рутинен и задължителен. Тя е тренирала часове преди него напълно здрава и в идеална кондиция.

Руските състезатели на шейнички Никита Трегубов и Владислав Семьонов са с в същата ситуация. Те са дали положителни проби часове преди излитането на Азия, а техните стартове са твърде рано, за да могат да изкарат задължителната карантина и да стигнат навреме за тях. И те пропускат игрите, а прогнозите бяха, че ще се върнат с медали.

Американката Елана Майерс Тейлър, която е една от надеждите на страната си медал в бобслея, също е в изолация, но в Пекин.

Тя е на 37 години, като има медали от предходните три зимни Олимпиади - бронз от Ванкувър 2010 и сребро от Сочи 2014 и Пьончан 2018. При пристигането в Китай е дала позитивен тест, но е без симптоми. Ще излезе от изолация точно навреме за старта на квалификациите в дисциплината (10 февруари), ако даде негативен тест преди това.

И в заключение (поне към момента) - президентът на Френския олимпийски комитет Брижит Енрике е с позитивен тест и заминаването за Пекин е забавено. Така тя няма да може да е на откриването на игрите.

Марита Крамер

Снимка: Getty Images