Световният №3 в ранглистата Гервин Прайс е новият шампион на планетата по дартс.

Уелсецът победи със 7:3 сета двукратния световен шампион Гари Андерсън и за първи път спечели отличието в своята кариера, която започна същински едва преди 6 години.

Здравенякът, който носи прякоря Ледения, е само на 35 и е бивш ръгбист, който бързо се превърна в един то най-добрите играчи в света.

Прайс изпусна 11 стрели за победата, но през целия мач имаше голям аванс, който нямаше как да не задържи. Все пак напрежението от големия момент си каза думата и трябваше да се потруди за триумфа си. 

50-годишният Андерсън, който стана световен шампион през 2015-а и 2016-а, изпусна твърде много двойни сектори в мача и не успяваше да затваря леговете, което беше учудващо предвид солидния му опит и играта му в хода на турнира.

Триумфът в празния "Алекзандра Палас" носи на Гервин Прайс половин милион британски лири.

"Никога в живота си не съм чувствал такова напрежение. Ще ми трябват няколко дни да осъзная какво се случи. В момента ходя по облаците и това е всичко за мен", заяви големият шампион.

Наградата за него не е само световната ттила - той за първи път става и №1 в световната ранглиста, задминавайки големия фаворит Майкъл Ван Гервен, който шокиращо отпадна на четвъртфиналите от Дейв Чизнал с 0:6 сета.