Една от големите звезди на отбора на САЩ по хокей, сътворил Чудото на леда през 1980-а - Марк Павелич, е бил открит мъртъв тази нощ от служителите на психиатричната клиника в Соук Сентър, Минесота. Смъртта застига легендата на 63-годишна възраст, като все още се изясняват причините за преждевременния край на живота на Павелич.

Той бе настанен за лечение в психиатрията преди малко повече от година, след като бе съден за нанесен побой над негов съсед. Човекът бе пратен в болница със счупени ребра през август 2019-а, като Марк избухнал срещу него, след като го обвинил, че му е разлял бирата.

Пред съда стана ясно, че бившият хокеист страда от психическо разсройство, чести паник атаки, както и параноя. След няколко изследвания заключението бе, че вероятно те са причинени от мозъчна травма, получена в спортната му кариера. И така Павелич отиде не в затвора, а в клиниката.

Съдбата му не е никак лека след спортната кариера. През 2014-а той продаде златния си медал от олимпиадата за повече от четвърт милион долара, но се оказа, че с тях е покрил задължения.

Две години по-рано пък загина съпругата му Кара при нелеп инцидент.

Марк е част от легендарния отбор по хокей на лед на САЩ, който на олимпийските игри в Лейк Плесид през 1980 г. печели златните медали, след като постига шокираща победа с 4:3 над непобедимия отбор на СССР.

Успехът е наречен Чудото на леда, след като американците са почти изцяло с отбор от колежани, въпреки че немалка част от тях вече са готвени или дори избрани за НХЛ, където после правят дълги кариери.

Именно Павелич е един от тях - той играе над 350 мача в лигата.

На турнира преди 41 години в тима на САЩ точно той, Марк Джонсън и Майк Еруционе са ударната сила в атака, като Павелич завършва с 8 асистенции и един гол. Победата над СССР, която отваря пътя към спечеления по-късно финал над Финландия, се счита и днес за най-голямата сензация в историята на този спорт на най-високо ниво.

"Сборная" тогава е практически непобедима в пълния си състав, печелейки предходните 4 олимпийски титли поред.