Еган Бернал се завръща във вторник на Обиколката на Дания, едва 8 месеца след страшната катастрофа, която едва не струва живота му.

Колумбийският колоездачен ас, печелил "Тур дьо Франс" и "Джиро"-то в Италия, имаше 20 фрактури, четири тежки вътрешни кръвоизлива и безчет травми.

Удари го автобус по време на тренировка, след което се наложиха няколко операции.

Състезателят на "Ineos Grenadiers" ще се включи в Тура, след като получи разрешение от две независими една от друга медицински комисии, наети от отбора чу. Бернал чу от лекарите в Колумбия в часовете след катастрофата, че шансът да не може да се състезава активно и професионално отново е над 95 процента.

Дори имаше опасения, че 25-годишната звезда може да остане със степен на инвалидност.

"Днес благодаря на Бог, но и на хората от болницата "Clinica Universidad de La Sabana" - написа в социалните мрежи звездата в колоезденето. - Те направиха така, че отново да съм на велосипеда и да правя това, което обичам. Казваха, че може би ще е чудо, но тези хора постигнаха невъзможното.

Един от шефовете на "Ineos Grenadiers" - Род Елингуърт, коментира завръщането на Еган така:

"Когато си спомня къде беше той преди осем месеца, изумявам се... Той е тук, тренира, готов е да кара в Дания. Това е чудо, нещо невероятно. Бернал показа на света сила, каквато не се вижда често. Възстановяването му ще продължи, ще има и още тежки моменти, но най-големите крачки са направени.

Не можехме да го удържим, толкова голямо бе желанието му да се състезава.