Единственият ни представител на Световното първенство по плувни спортове за деня - Калоян Братанов, не успя да достигне до полуфиналите на кралската дисциплина в плуването - 100 метра свободен стил.

Братанов подобри личното си постижение и даде време от 49.67 секунди, но то не бе достатъчно за място сред най-дорбите 16, които тази вечер ще плуват в полуфиналите.

Трениращият в САЩ българин завърши на четвърто място в своята девета серия, но времето му отреди общо 34-о място в общото класиране на дисциплината.

Нужното време за място сред най-добрите 16 бе 48.93 секунди.

Но за Братанов акцентът и основната цел на Световното първенство в Доха е най-кратката и бърза дисциплина - 50 метра свободен стил, където той ще се бори за олимпийска квота.

И днес се видя, че 50-те метра са по-силни за българина, който се движеше с доста добро темпо, но в последните метри на състезнието значително намали темпото и загуби време.

В интервюто минути по-късно самият той призна, че просто е нямал никакви сили в последните 10-15 метра, като тренировките му са насочени именно към най-кратката дисциплина, която може да отвори вратите за него към олимпийско участие.

Иначе голямата сензация в дисциплината е, че четирикратният олимпийски медалист и истинска звезда в плуването - Чад ле Кло, остана 18-и и също не намери място дори на полуфинал.

На-бързото време бе 47.82 на китаецът Жан Пан.