Маратонът на Ню Йорк срещна неочакван проблем и тръгна на бунт срещу кметството на града. Това е едно от най-зрелищните и масови състезания в този спорт, като в първата седмица на ноември ежегодно събира десетки хиляди по улиците на града.

Всъщност, именно този старт държи рекорда по масовост - 53 627 участници завършиха през 2019-а, което е исторически най-голямото число на финиширали маратонци в едно състезание.

За надпреварата през 2017-а пък се бяха записали 98 247 души, което също е световен рекорд.

Но през тази година е възможно за първи път от 1976-а маршрутът да бъде изменен и една от големите атракции на маратона да не бъде видяна.

А това е минаването на хилядите състезатели по моста Верацано, който свързва Бруклин със Стейтън Айлънд. Той е дълъг малко над 4 километра, а бягането по него произвежда някои от най-зрелищните кадри от маратона на Ню Йорк.

Снимка: Getty Images

Но за първи път в историята общината предяви иск към организаторите да платят обезщетение от 750 000 долара, за да бъде ползван мостът. Това е "такса" загубени приходи, които градът ще пропусне за двата дни, в които трябва да няма автомобилен трафик по пътния възел с 13 ленти за движение над водите на река Хъдзън.

Според организаторите, сумата е "нереална, огромна и обидна за значението на маратона за Ню Йорк", както обясняват те в официалното си становище. И добавят, че всяка година приходите в икономиката на града от събитието са колосални. Споменатото издание от 2019-а донесе рекордните 427 милиона долара като принос за местните хотели, заведения и бизнес.

Въпреки това към момента общината е непреклонна - създава се твърде голям дискомфорт за гражданите при затварянето на моста, както и се губят големи суми, тъй като автомобилите плащат такса при преминаването през него.

"Искането им е огромен удар за нас - обяви Кристъл Хауърд, говорител на маратона. - Това ще означава, че ще се наложи да увеличим таксите за участниците, за да набавим тази сума. А това е последното, което бихме желали да правим. Надяваме се на нови преговори, но засега позицията на хората, които управляват града, е непоклатима."