Българският шахмат е гореща тема от последните дни след шумния успех на Нургюл Салимова на Световната купа на ФИДЕ в Баку. Но около него се разкриха и проблемите, та и скандалите, които обвиват играта у нас.

В разговор с треньора на Нургюл Живко Жеков, той сподели пред нашата медия, че намесата на ФИДЕ в работите на българския шахмат е осезаема, като той заяви пред Dir.bg следното:

"Нещата са много неприятни, отделните конкуренти използват кални номера едни срещу други и се работи против българските интереси. Това доведе до унизителната ситуация световната федерация ФИДЕ, да назначи комисия, която се меси в работите на шахмата у нас. Един румънец и един албанец определят състави на национални отбори."

В интервю пред сайта ни Веселин Топалов, световен шампион и най-голямо име в историята на българския шахмат, потвърди за такава намеса.

А днес от публикация в специализирания портал за шах ekspresso.bg става ясно, че въпросната комисия дори е променила и реално пренаредила състава на България за отборното световно първенство, което е през септември в Полша.

Ето публикацията със заглавие "Как ФИДЕ опитва да коли и беси в българския шах", която цитираме от изданието без редакторска намеса:

"Покрай успеха на 20-годишната Нургюл Салимова лъснаха и недъзите на българския шахмат през последните години. Вече не е тайна, че на територията на малка България има 5 федерации, които спорят помежду коя е по-по-най. Само една от тях обаче - тази на Васил Антонов, БФШ 2022, има лиценз, издаден от спортното министерство. От раздора у нас умело се възползва дългата ръка на Кремъл, коментират родни гросмайстори.

Всъщност неразборията започна през 2017 г., когато ФИДЕ незаконно отне лиценза на Българската федерация по шахмат, оглавявана тогава от Силвио Данаилов. По него време той и Веселин Топалов бяха в открита война с ФИДЕ, започнала след злощастния мач за световната титла на Веско срещу Крамник, загубен според тяхзаради подсказки за руснака в тоалетната.

Както Топалов каза и наскоро, международната организация живее повече от 20 години с 90% руски пари, а някои от спонсорите на ФИДЕ са спонсори и на войната. За Топалов президентът на ФИДЕ не би трябвало да бъде руснак. Обаче той е точно такъв - руснакът Аркадий Дворкович е бивш вицепремиер на Русия и считан за близък до Путин.

Точно този Дворкович, подкрепян от шефа на Европейския шахматен съюз Зураб Азмайпарашвили, се опитват да колят и бесят в родния шахмат, споделят родни шахматисти в социалните мрежи.

След като Данаилов подава оставка през 2017 г ФИДЕ дава лиценз на БФШ 1928 с председател Руслан Тошев, бивш депутат от ГЕРБ и много близък на тогавашния спортен министър Красен Кралев. Този период от 2017 до 2022 г е най-черния в историята на шаха в България защото въпреки благосклонното отношение на Кралев , Тошев не прави абсолютно нищо за шаха , дори често не може да проведе задължителния републикански календар и шаха тъне в мизерия.

Тогава на изборите през 2022 г печели БФШ 2022 с председател Васил Антонов , който и впоследствие получава официално лиценз от ММС.

През април тази година обаче Дворкович неочаквано обявява, че не признава легитимността на БФШ 2022 и назначава своя комисия, която да управлява българския шахмат. Това е абсолютно незаконно и противоречи на устава на ФИДЕ ,където ясно е записано че ФИДЕ няма право да се намесва по никакъв начин във вътрешните работи на своите членове.Тази явно незаконна комисия е ръководена от румънеца Даниел Флоря и албанеца Ералд Дервиши, плюс представители на всички конкуренти на легитимната БФШ 2022.

Незачитайки българските закони, въпросните лица се постват на страницата на ФИДЕ, изгонват рейтинг-администратора за България и започват да се разпореждат с българския шахмат под името "Временна комисия".

Те определят национален селекционер и национални състезатели на България за предстоящото световно отборно първенство за жени през септември без дори да се съобразяват с родното Министерство на младежта и спорта, лицензираната според закона федерация и шахматната общност. Как обаче работи "Временната комисия" стана ясно от една оставка. Членът на Управителния съвет на БФШ 64 Даян Нинов разкри как действат албанеца и румънеца.

Ето какво пише той в заявлението (горе) си до председателя на БФШ 64 Цвета Галунова, с което подава оставка:

Една от основните ни цели бе да се борим с "мафията" от фалшивите клубове, а днес се превърнахме в техен проводник. Нямаме моралното право да съдим другите, ако и ние сме като тях. "злото не може да бъде победено със зло, а само с добро". Вярвах, че ние ще сме доброто в българския шахмат, но уви.

На последните две заседания на УС на БФШ 64 бяха приети някои от най-срамните решения в историята на българския шахмат:

1.Временната комисия ни нарече "чадър за своите действия в България" и ни задължи да облечем правно всяко тяхно искане, а после отговорността да носим ние.

2.Приемане на правилник за провеждане на избори, който е в абсолютно противоречие с българското законодателство и единствената му цел е определени хора да окупират изборите.

3.Приемането на клубове без дейност, клубове с неизрядни и липсващи документи само за да се изпълни волята на Временната комисия и да се достигне желаната от тях бройка клубове."