Митичната писта "Щрайф" в Кицбюел, смятана от всички за най-бързото и опасно, но също така и престижно за печелене трасе, ни предостави поредния вълнуващ старт от Световната купа по ски-алпийски дисциплини.

Опасното трасе, по което скиорите хвърчат с над 120 километра в час наказва всяка неточност, а такива не липсваха и днес, когато организаторите имаха шанса да пуснат цялата дължина на пистата.

Потърпевш се оказа норвежецът Хенрик Роеа, който се разби зловещо на финалната линия и бе обездвижен и откаран с хеликоптер в болница.

Падането му наистина бе ужасяващо. Метри преди да пресече финалната линия той отвори левия си крак в страни и полетя.

Всичко това се случи с над 130 километра в час, а Роеа се търкаляше ужасяващо в посока предпазните заграждения, а когато спря остана напълно неподвижен.

Режисьорите на предаването умишлено прекъснаха живото излъчване и не показваха какво се случва с норвежеца, но 15 минути по-късно той бе обездвижен и откаран с хеликоптер.

Малко по-късно от норвежкия щаб дадоха и първи подробности за състоянието му. Той има фрактура и още наранявания по краката, но засега няма информация за труги травми по тялото или главата му.

Снимка: АР/БТА

Инфарктни моменти имаше за двете големи звезди през сезона - носителят на Големия кристален глобус Марко Одермат и норвежецът Александър Аамод Килде.

Двамата също изгубиха контрол в средата на трасето, но къде с огроминя си опит и талант, къде и с доза късмет, успяха някак да се задържат на трасето и всичко за тях се разпина само с уплаха.

Иначе победата отиде при домакините от Австрия в лицето на Винсънт Крихмайер, който с време от 1:34.84 спечели своята 15-а победа за Световната купа.

Атмосферните условия на непредвидимия "Щрайф" се меняха на всеки няколко минути, а това даде шанс на по-скромни състезатели от средата на таблицата да запишат рекордни класирания.

Такъв бе случаят с италианеца Флориан Шайдер, който даде второ време и за първи път се качи на подиума. На трето място пък завърши швейцарецът Нилс Хинтерман.