МОК обмисля да въведе революционна промяна в олимпийските традиции, като "назначи" няколко фиксирани домакини на зимните игри, които да се сменят през четири години на ротационен принцип. Идеята вече е била подложена на широка дискусия сред световните федерации по основните зимни спортове, като отзивите са, че вариантът е съвсем реалистичен.

Причината е, че липсва почти всякакъв интерес към организирането и домакинството на Олимпиадите, които от поне 20 години са икономически неизгодни. Особено зимните, като опитът на Торино, Лилехамер, Нагано и Албервил (само в последните три десетилетия), е горчив.

Огромни загуби като финанси, обекти, които остават неизползваеми и т.н.

Игрите през 2026-а ще са в Милано и Кортина д`Ампецо в Италия, но за следващите след 7 години, кандидатурите са само три. Солт Лейк Сити в Щатите потвърди своята тази седмица, но се оказва, че Стокхолм (Швеция) и Сапоро (Япония) изобщо не са категорични, че искат да продължат с развиването на своите номинации.

Затова и МОК отложи избора, който трябваше да е през лятото или есента на тази година, за неопределена дата през 2024-а.

Легендата в ските Линдзи Вон, която е лице на кандидатурата на Солт Лейк Сити, потвърди, че МОК е поставил на обсъждане такава революционна промяна.

"Има разговори за това и причините са очевидни - коментира ски шампионката от близкото минало. - Инфраструктура имат няколко града, а изграждането на такава тепърва е скъпо и, обикновено, не рентабилно икономически. Затова и много държави не желаят да подкрепят олимпийските си комитети в такова начинание."

Според източници от МОК, идеята е Пьончан в Азия, курорти в Италия и Швейцария в Европа, както и Ванкувър и Солт Лейк Сити в Америка, да са опорните точки.

Пет фиксирани домакини, които поемат изцяло организирането на зимните Олимпийски игри, като се въртят през четири години.

Примерно - 2034 г. в Европа (Швейцария или Италия), 2038 г. в Азия, 2042 г. във Ванкувър, 2046 г. отново в Европа (другата държава и локация), 2050-а - в Солт Лейк Сити, където най-вероятно ще е и тази от 2030-а.