Атлетите от Русия и Беларус няма да могат да участват на Зимните параолимпийските игри в Пекин след рязък обрат в решенията на Международния олимпийски комитет.

Първоначално позицията на МОК бе, че руснаци и беларуси ще могат да участват на Игрите с неутрален флаг, но олимпийските комитети на САЩ и Великобритания изразиха остра позиция това да не се случва.

Освен това много атлети заплашиха, че ще бойкотират, ако Русия и Беларус са част от състезанията.

Параолимпийските игри започват утре и така много атлети най-вече от Русия се оказва, че са пътували напразно до Пекин и олимпийската им мечта е отнета в последния момент.

"Ние вярваме, че спортът и политиката не трябва да се смесват. За съжаление обаче, не по наша вина, войната застигна и Олимпиадата, а много правителства имаха влияние върху събитието. Да осигурим безопасността на атлетите е първи приоритет за нас и ситуацията в олимпийското село ескалира", съобщи президентът на Международния параолимпийски комитет Андрю Парсънс.

Общо 71 атлети от Русия и 12 от Беларус щяха да участват на Игрите за хора с физически увреждания.

Парсънс се извини на тези атлети с думите: "Искам да кажа на параатлетите от тези страни, че ние много съжаляваме, че сте засегнати от решенията на вашите правителства, които нарушиха олимпийското примирие. Вие сте жертва на вашите правителства".

Общо 78 спортни събития ще се проведат на започващите утре Игри, като 30 от тях ще са в алпийските ски. Ще има още биатлон, хокей на лед, сноуборд, кърлинг и други.