Когато състезателите започнат участието си на Олимпиадата в Пекин след няколко дни, те ще го направят на изцяло изкуствен сняг. За първи път в историята.

През месеците ноември, декември и януари валежите в пекин са едва 11 милиметра. Точно поради тази причина снежни оръдия, доставени от реномираната италианска компания TechnoAlpin, не спират да работят, създавайки необходимото количество изкуствена снежна покривка. 

Италианците заявиха, че около различните трасета в Пекин са инсталирани повече от 300 техни продукта.

За които са необходими над 220 милиона литра вода, държаща се в резервоари в регион, който според Международния олимпийски комитет “има немалки водни проблеми”.

Водата се обработва химически, за да се избегне лесното топене, смесва се с въздух и се пуска по системата от оръдия, когато температурите са отрицателни, за да стигне до земята под формата на по-плътна и по-твърда версия на сняг.

Проучване на Bloomberg пък показа, че над 80% от снега на Игрите в Сочи през 2014 година е бил изкуствен, както и над 90% от снега на последната Олимпиада в Пьончан преди четири години. Но никога и абсолютно всичко. 

Британският скиор в свободния стил Питър Спейт не е фен на цялата тази технология. 

“Да, помага за създаването на реален сняг, но използва огромни количества вода и енергия и определено не помага на околната среда и на климатичните проблеми”, категоричен бе британският олимпиец.