Първият златен медал на Олимпийските игри в Пекин отиде на гърдите на норвежката ски бегачка Терезе Йохауг, която спечели скиатлона на 7.5+7.5 км в първия състезателен официален ден от програмата.

Опитната състезателка се пребори с трудните условия и мина отлично през трасето в силния вятър, за да победи със сериозна разлика.

Тя изпревари с над 30 секунди рускинята Наталия Непряева, а трета остана Тереза Щадлобер от Австрия.

Йохауг е изключително титулувана в ски бягането, като имаше три олимпийски медала преди днешния. Тя спечели злато с щафетата на 4х5 км във Ванкувър 2010, както и сребро на 30 км, бронз на класическите 10 км в Сочи 2014.

Скандално, преди 4 години не се състеваше в Пьончан 2018 заради наказание за допинг, което я извади от ски бягането за 18 месеца.

Случаят стана много популярен заради странното обяснение на Терезе как веществото клостебол е попаднало в организма.

Тя посочи като причина трофедермина, който и е даден от лекаря на норвежкия отбор - за сухи устни и устна кухина. Само че според Световната антидопитгова агенция, дори на опаковкатана този препарат си пише, че е забранен за използване в спорта...

Йохауг има 13 световни титли в различните дисциплини и общо витрината в дома на норвежката съдържа над 30 медала от различни първенства.

Тя открива надпреварата по медали в Пекин 2022, като иронията е, че първото злато отива в спортист, който преди 4 години е гледал Олимпиадата по телевизята заради допинг.