Невероятният Йоханес Тингес Бьо просто няма спирка. Той категорично спечели своето 15-о злато от Световно първенство по биатлон.

Ден след спринта, норвежецът спечели и преследването на 12,5 километра, като това е първото му злато от тази дисциплина на Световно след трите сребърни и единият бронзов медал.

Йоханес Тингес Бьо стартира състезанието с 15 секунди преднина пред брат си Тарей, но със силно бягане и страхотна безгрешна стрелба, той завърши дистанцията с време от 33:34.5 минути, с над миута и 11 секунди пред втория.

Доминацията му бе толкова категорична, че Бьо си позволи да празнува с публиката след последната си стрелба, вместо веднага да се насочи към финала. Малко по-късно, намирайки се на метри преди да пресече линията, той реши да спре и да прави пози към публиката.

Някои може да сметнат поведението му за арогантно и неуважително, но Бьо просто бе с класи над всеки друг биатлонист днес.

Снимка: Getty images

Минута и 11 секунди след шоуто на Бьо край финалната линия, там пристигна и сънародникът му Стурла Холм Лагрейд, който стартира от третата позиция, не допусна грешка при стрелбата и този път спечели сребро.

Тарей Бьо не успя да подари на Норвегия перфектен подиум, защото метри преди финала бе изпреварен от шведа Себастиан Самуелсон, който си спечели бронзовия медал.

Силно състезание направи и Владимир Илиев, който вчера зае 20-о място в спринта, а днес подобри класирането си с четири места и завърши 16-и.

Илиев бе на праха на топ 10 преди последната си стрелба, но допусна две фатални грешки, които го лишиха от шанса да се нареди в челото на класирането.

За Норвегия това бе първа титла от Световно първенство в преследването от 10 години насам.

Снимка: Getty images