Нов допинг скандал се разрази във фигурното пързаляне, но този път замесената не е рускинята Камила Валиева, а нейната колежка Лаура Баркеро от Испания.

В нейната проба от 18 февруари е открито наличието на клостебол. Доста странно вещество за проба на фигуристка, защото това е анаболен стериод, който е широко разпространен при културисите, но не и в спорт, характерен с крехката физика на атлетите.

Веществото се използва за покачване на мускулната маса и увеличаване на синтеза на протеин в тялото, като е в забранения списък на УАДА.

Баркеро участва в надпреварата на двойки заедно с партньора си Марко Зандрон, като пробата е дадена точно преди изпълнението на волната програма от двамата.

Тепърва ще има разследване от страна на Спортния арбитраж и МОК, както и изслушване на самата фигуристка, която ще трябва да дава обяснение как веществото е попаднало в нейното тяло.

20-годишната Баркеро и нейният партньор Зандрон заеха 11-о място в крайното класиране, като евентуалното нейно наказание няма да повлияе на разпределението на медали.

Фигурното пързаляне бе най-обсъжданата тема по време на игрите заради 15-годишната Камила Валиева, в чиято проба от края на декември бе открито веществото триметазидин. Заради това, че тя е едва на 15 години, МОК й позволи да продължи участието си в Пекин след изслушването, но тепърва Спортният арбитраж в Лозана ще се произнася по случая Валиева.