МОК отне акредитацията и изрита от Олимпийските игри германската треньорка Ким Райснер, който нанесе юмручен удар на коня Сейнт Бой по време на надпреварата в модерния петобой.

Телевизионното предаване улови момента, в който Райснер крещи на своята състезателка Аника Шлоу да "удари здраво" коня, който отказа да бъде контролиран и да скочи по време на състезанието. Камерите обаче не показа удара, който самата треньорка е нанесла на животното.

Шлоу водеше в класирането преди да дойде време за ездата, преди която всяка състезателка имаше 20 минути да се напасне с кон, който никога преди това не е яздила.

Тя получи нула в дисциплината и загуби шансовете си, след като конят отказа да скочи на петото препятствие. Райснер побесня от поведението на Сейнт Бой, но такава постъпка от един треньор по време на Олимпийски игри е напълно недопустима.

Ръководителите на световната федерация в модерния петобой предложиха отстраняване на германката, а МОК веднага прие.

Куриозно, това е втори случай с наставник от тази страна, изгонен от Токио със скандал. Немският треньор в колоезденето Патрик Мостер предизвика възмущение по време на състезанието по часовник.

Неговият възпитаник Никлас Арнт бе на пистата, а Мостер бе заснет зад него как крещи "настигни камиларите, настигни камиларите!".

Това бе казано по адрес на състезатели от Еритрея и Алжир, а МОК реагира незабавно и прати у дома Мостер.