Един от най-уважаваните и популярни спортисти на Америка - Дрю Брийс, бе залят с водопад от обвинения в расизъм и липса на адекватност към ситуацията след коментарите му по повод събитията от смъртта на тъмнокожия Джордж Флойд насам.

Куотърбекът на Ню Орлиънс Сейнтс в Националната футболна лига е жива легенда на играта.

Но и той не е подминат от вълната на гняв, която очевидно набира все по-голяма сила и в разгара на протестите, които вървят из САЩ.

Брийс коментира инициативата на играчите в НФЛ да коленичат по време на химна на страната преди мачове. Тя бе започната през 2017-а от неговия колега куотърбек Колин Каперник (Сан Франциско 49), отново след проява на полицейско насилие над тъмнокож американец, станала национално популярна и предизвикала серия протести.

Каперник изобщо не играе американски футбол от тогава, след като нито един отбор не пожела да го вземе.

"Да коленичиш по време на химна на страната ти е неуважение към нея - каза Брийс в интервю в сряда вечер. - Това е обругаване на флага и родината ти. На химна се седи прав и с ръка на сърцето. Така съм възпитан поне аз."

Реакцията бе неочаквано силна, като се включи дори Малкълм Дженкинс, който е съотборник на куотърбека в Ню Орлиънс и негов приятел.

"Ти си част от проблема, Дрю. Явно не разбираш привилегированата позиция, в която си. Освен това не разбираш защо протестираме, не срещу страната и флага си, а срещу нещата, които се случват в нея. Срещу това, че животът ни не струва нищо", директно го атакува той в Инстаграм. И добави, че е дълбоко засегнат от мнението на капитана на отбора и негов лидер.

Леброн Джеймс, баскетболната суперзвезда на Америка, също обяви, че е "разочарован и ядосан" от думите на Брийс.

Часове след тях, самият куотърбек намери за нужно да напише официално изявление в профилите си в социалните мрежи, с което се извини на всеки, който се е почувствал засегнат.

"Направих коментар, който се оказа не на място и искам да се извиня - разкая се Брийс. - Моите думи се оказаха неточни, а освен това бяха извадени от контекста на цялото ми изказване и мнение. Не искам хората да мислят, че аз съм някакъв враг. Не съм такъв и всеки, който ме познава, е наясно с това.

Очевидно трябва да говоря повече и да слушам повече, особено когато хората от общността на тъмнокожите американци искат да бъде чута болката им. Всички ние трябва да слушаме повече. Извинявам се искрено и съжалявам за думите ми."