Американският фигурист Адам Рипън стана поредният представител на страната, който взима отношение по темата относно положителната допинг проба на рускинята Камила Валиева. 15-годишната звезда получи позволение от Спортния арбитражен съд да продължи участието си на Олимпиадата в Пекин, макар да даде положителна проба за триметазидин - забранено лекарство за лечение на ангина.

“Ситуацията е изключително тъжна. Безпрецедентно е някой с положителен тест да участва на Игрите. Това е шамар за всеки един спортист, който идва тук и се състезава чисто”, каза Рипън.

Положителната проба на Валиева е от националния шампионат на Русия, който се е провел на 25 декември. Резултатът обаче бе разкрит едва на 8 февруари, когато тя вече бе участвала в отборната надпреврара в Пекин.

Рипън все пак изказа и съчувствие към тийнейджърката, която стана първата жена, изпълнила четворен скок на Олимпийски игри.

“Това е малтретиране на деца. Използват мечтата на детето като стимул, за да им дадат допинг. Някой от екипа ѝ я провали ужасно, а сега тя трябва да мине през целия този цирк. Всички останали страдат заедно с нея”, добави още американецът, който е бронзов медалист в отборната надпревара от Олимпиадата в Пьончан преди четири години.

“Всички тези спортисти работят през целия си живот, за да стигнат до Олимпиадата, а единственото нещо, за което ги питат, е относно някой, който е дал положителен тест. Нима това е справедливо?”, обобщи ситуацията той.