Олимпийските игри в Токио официално започнаха.

Огънят вече гори над "Олимпийския стадион" в япоснката столица, запален от голямата тенис звезда на домакините - Наоми Осака.

Това даде официалния старт на 32-те летни игри, които ще завладеят спортния свят през следващите 17 дни. Някои от състезанията вече стартираха, а от утре вече идва ред на медалите. До края на игрите ще бъдат раздадени 339 комплекта медали, за които ще се борят над 11 хиляди атлети.

СНИМКИ ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА ВИЖТЕ ТУК >>>

По традиция игрите бяха открити с доста впечатляваща церемония, от която обаче отсъстваха феновете. Само 10 000 души на стадиона, повечето от които официални лица, имаха шанс да се насладят на шоуто на живо.

Уникални фойерверки, танци, музика, както и 206 делегации, сред които разбира се бе и българската.

Родният трибагреник носеше най-успешната ни олимпийка Мария Гроздева, заедно с младия плувец Йосиф Миладинов заради изискването на МОК, да има знаменосци от двата пола.

Снимка: Getty images

Разбира се, вече споменатите празни трибуни, както непълните делегации заради мерките и спортистите с маски, отнеха от блясъка на тази церемония.

Всичко започна със зрелище от първата секунда, след като ярки и доста впечатляващи фойерверки озариха небето над Токио, а програмата продължи с танцова програма.

Както можеше и да се очаква, тя бе доста впечатляваща, особено със светлинното шоу, което участниците създадоха.

Снимка: Getty images

За разлика от предходните игри, когато се залагаше предимно на весела музика и повече ярки светлини и радостни щрихи, тук нещата бяха по-смирени. Музиката бе бавна, традиционна за Япония песен, а самата хореография не включваше резки и енергични движения, залагаше се по-скоро на грация.

След това церемонията доби по-официален характер, като пред погледа на японския император Нарухито и президента на МОК - Томас Бах, заслужили японски граждани и олимпийци, внесоха флага на страната.

Флагът бе издигнат официално, под съпровода на националния химн на Япония.

Снимка: Getty images

Веднага след националния хим, организаторите почетоха животите на всички онези, които загубиха битката с коронавируса, а гостите на стадиона, както и тези пред екраните бяха помолени да запазят минута мълчание. Отново нещо напълно ново и необичайно за откриваща церемония.

Следващият сегмент от церемонията бе посветен на древния японски занаят за дървообработване. Под успокояващата мелодия на име "Животът продължава", десетки таньори изпълниха страхотна хореография, която завърши със събирането на пет огромни дървени олимпийски кръга.

Снимка: Getty images

Така дойде моментът за най-съществената част от церемонията - парадът на нациите.

По традиция той започна с родината на Олимпийските игри - Гърция, а веднага след южните ни съседи на стадиона влезе и Отборът на бежанците.

Парадът на нациите продължи с всички останали 204 страни, които обаче се изредиха според японската азбука. Така България, която обикновено е сред първите, сега излезе едва 152-а.

Естествено, че имаше доста атракция, която започна с делегацията на Аржентина. Колоритни и с доста гореща кръв, те започнаха да скачат и да пеят в центъра на срадиона, като наистина предизвикаха учудване в погледите на доста дисциплинираните японци.

Доста от екзотичните страни предпочетоха да излязат в традиционни облекла, с които приковаха погледите.

За жалост заради пандемията, всички делегации, особено по-големите, не бяха в оптимален състав. Умишлено на церемонията се явиха само част от атлетите.

По традиция една от най-очакваните делегации бе тази на Тонга. С националния флаг отново излезе таекуондистът Пита Тауфатофуа, в традиционна местна поличка и гол до кръста. Той бе намазала тялото си, така че да блести, както направи не само в Рио, но и по време на зиманта Олимпдиата преди три години.

Снимка: Getty images

В подобен вид излезе гребецът Рио Рий, който бе атрактивният знаменосец на Вануату. Колорит имаше в още много делегации от Африка, Карибския басейн и Тихия океан.

Така след 151 преминали държави, дойде ред и на България.

С тъмносини сака с логото на БОК, нашите олимпийци дефилираха на "Олимпийския стадион", а Мария Гроздева и Йосиф Миладинов вееха гордо родния трибагреник.

Докато всичките 206 делегации преминаваха в продължение на 2 часа, звучащата музика бе от видео игри и анимациите - две неделими неща в съвременната японска култура.

За знаменосец на страната домакин бе избран баскетболистът Руи Хачимура, който е роден в семейството на баща от Бенин и майка от Япония.

Един от най-впечатляващите моменти бе, когато над стадиона се появиха 1800 дрона, които първо оформиха логото на Олимпиадата, а след това и формата на земното кълбо. Всичко това на фона на песента "Imagine", написана от Джон Ленън и Йоко Оно.

Снимка: Getty images

Последваха речи на шефакта на Японския олимпийски комитет и президента на МОК, преди япоснкият император да заяви: "Обявявам Олимпийските игри за открити".

И така след над 3 часа и половина, дойде ред за кулминацията - Олимпийският огън.

След пробягани над 2000 километра за 120 дни, легендарни олимпийски шампиони на Япония внесоха факлата на стадиона, като си я препредаваха в последните по-малко от 100 метра до мястото, където огънят трябваше да бъде запален.

След шест препредавания на територията на стадиона, факлата стигна до Наоми Осака, която изкачи финалните стълби, за да запали Олимпийския огън.

Снимка: Getty images