Австрия спечели олимпийската титла в смесената отборна надпревара по ски алпийски дисциплини - една от най-атрактивните в програмата на игрите, но и вероятно най-изстрадалата от времето в Пекин. Тя бе изместена с денонощие за неделя заради ураганен вятър, който и днес не пожали скиорите.

Но австрийците няма да помнят това, а титлата си.

В състав Йоханес Щролц, Щефан Бренщайнер, Катарина Лийнсбергер и Катарина Трупе, те бяха най-добри в паралелния гигантски слалом.

На финала трикратните световни шампиони надделяха над Германия по време с 48.27 секунди срещу 48.46 секунди след по две разменени индивидуални победи.

За 29-годишния Щролц това е трети медал в Пекин след златото в комбинацията и среброто в слалома. Това го прави и най-успешният алпиец на тези игри.

В спора за бронза световният шампион Норвегия надделя над САЩ също по време с 48.34 секунди срещу 48.76 секунди след разменени по две победи.

Така суперзвездата Микаела Шифрин изпусна и последния си шанс за олимпийски медал от Пекин и остава с пълна нула от игрите. Тя участва във всичките шест дисциплини от алпийската програма, но в три не завърши.