Важно решение относно битката за легитимност в шахмата взе Върховният административен съд.

Той прецени, че лицензът на Българска федерация по шахмат 2022 е издаден законно.

Със същото решение върховните съдии отхвърлят жалбите на Сдружение "Българска федерация по шахмат", Сдружение "Българска федерация по шахмат 1928" и "Българска федерация по шах" като неоснователни.

"Спекулациите около лиценза на федерацията служеха като основа за негативна кампания, която възпрепятстваше нормалната дейност, сключването на договори с Министерството на младежта и спорта, както и със спонсори.

Настоящото решение дава спокойствие в работата на БФШ 2022 за развитие на спорта ни, а също така е реален шанс обединителните процеси в шахмата да продължат, заявиха от Българска федерация по шахмат 2022. - Клубовете, които са редовни членове на лицензираната федерация, могат да планират дългосрочно дейността си - техните права са защитени. Заслужава да се отбележи, че това е и възможност шахматните хора да спрат да се влияят от външни лица, които се прехранват от скандали, разделение и обжалвания. Спекулациите не могат да бъдат начин на общуване, и е време токсичните лица да напуснат шахматната общност. Обединение в рамките на лицензираната федерация е единственият верен път за реален прогрес на родния шахмат!", завършва изявлението на БФШ 2022.

Както е ясно, две федерации спорят за автентичност, като до момента не успяват да постигнат успех в преговорите за обединение и край на разцеплението, въпреки многобройните опити на спортният министър Димитър Илиев да ги помири.