Организаторите на полумаратона в Пекин отнеха победата на местната звезда Хъ Дзе. Китайският атлет триумфира на дистанцията от 21 километра по доста съмнителен начин, а след финала на надпреварата в социалните мрежи се появиха видеа, на които явно си личи, как трима африкански бегачи намаляват темпото си в заключителните моменти, за да може Дзе да мине пред тях и да спечели.

Най-фрапантното е как един от тях подканва съперника си с ръка - да мине пред триото от Източна АФрика. Китаецът изпревари Робърт Кетер и Уили Мнангат от Кения, както и Дежене Хайлу от Етиопия.

Победата на Хъ Цзе е отнета и той е дисквалифициран от надпреварата, а тримата африкански бегачи също са извадени от класирането, стана ясно днес.

"Искрено се извиняваме, че не открихме и поправихме грешката навреме", бе краткото съобщение на специалната комисия, която организаторите направиха, за да разследва съмнителните финални метри.

Като наказание за случилото се компанията-организатор е с отнети права и повече няма да се занимава с провеждането на пекинския полумаратон.