Българската федерация по ски отпразнува своя 100-годишен юбилей на церемония, която бе уважена от Георги Глушков (министър на младежта и спорта), Стефка Костадинова (председател на олимпийския комитет), както и някои от най-успешните ни спортисти в зимните спортове, включително Иван Лебанов (бронзов медалист в ски-бягането от Олимпиадата в Лейк Плесид през 1980 година), Радослав Янков (носител на голям и малък глобус в сноуборда), както и Алберт Попов, който е звездата ни в алпийските дисциплини в момента.

На събитието бяха показани архивни кадри от исторяита на българските ски, започвайки от създаването на федерацята през 1924-а, първите участия на световно първенство (Инсбрук през 1933-а) и зимна Олимпиадата (Гармиш-Партенкирхен през 1936-а) и стигайки до първите български успехи през 1945-а.

Президентът на федерацията Цеко Минев приветства гостите с кратко слово, в което подчерта, че церемонията е за да бъдат почетени всички, допринесли за успехите на родния спорт. Имаше и поздрав от Йохан Елиаш - президент на Межуднародната федерация по ски и сноуборд. Министър Глушков и Стефка Костадинова наградиха Минев с почетен плакет и златен медал "100 години БОК".

"Поздравявам всички, свързали своето спортно и професионално развитие, победите и постиженията си с дълголетната история на федерацията по ски, която е една от най-старите в света. Вие имате всички основания да посрещнете днешния празник с удовлетворение и гордост, защото сте дали изключително много за развитието на спорта у нас", заяви Глушков.

"За мен е чест да бъда тук! Поклон пред всички вас! Искам да ви пожелая на олимпийски игри да чуем българския химн, в което не се съмнявам при толкова много талантливи състезатели", пък каза Костадинов.

Алберт Попов награди легендите на спорта Георги Димитров, Константин Стоева и Стефан Митков, а Александра Жекова връчи юбилейни медали на най-добрите между 50-70-е години на миналия век, сред които Иван Лебанов, Петър Попангелов, Любомир Тосков, Митко Хаджиев, Пепа Мицева, Петър Панков, Сашо Диков и други.

Снимка: БТА