Президентът на местния организационен комитет на Олимпийските игри в Париж Тони Естанге ще бъде разследван от финансовите власти в страната. Причина за това е неговото възнаграждение, съобщава агенция "Франс Прес", позовавайки се на източници от съдебната полиция в Париж.

Причина за това е годишната заплата, която Естанге получава и която противоречи значително на закон, датиращ още от 1901 годинa. 45-годишният Естанге е трикратен олимпийски шампион, след като спечели златните медали в дисциплината "С1" в състезанията по каяк в Сидни 2000, Атина 2004 и Лондон 2012. Освен това той е и четирикратен европейски и петкратен световен шампион.

Годишната заплата на Естанге преди данъците е 270 000 евро, а също така той може да си заработи бонуси, равняващи се на около 20% от тази сума.

Оказва се, че някогашният олимпиец използва своя собствена фирма, за да получава ежемесечно пари от организационния комитет. А уловката е следната - по този начин се избягва наложената горна граница на заплащане, когато става дума за организации, които са със специфичен статут.

Именно в тази графа попадат и организаторите на Олимпиадата.

Магистратите, които специализират във финансови престъпления, вече са направили първите стъпки, за да разнищят казуса.

Олимпийските игри в Париж ще се проведат между 26 юли и 11 август тази година.