Почти 11 години, след като застреля приятелката си Реева Стеенкамп с четири изстрела, Оскар Писториус ще излезе от затвора. Някогашната звезда в леката атлетика и шесткратен шампион от параолимпийски игри се оправда, че е припознал Стеенкамп за крадец, скрил се в банята на дома им и поради тази причина е стрелял.

Скандалният южноафриканец ще бъде освободен от затвора след броени дни - на 5 януари. Повече от шест години преди края на присъдата си, която трябваше да го остави зад решетките до декември 2029-а.

Какво обаче следва за него сега?

Бившият спортист ще трябва да посещава специална програма за терапия, свързана с гнева. Очаква се да живее в Претория, където първите няколко месеца ще бъде под домашен арест в дома на чичо си, а след това ще се опита отново да се интегрира в обществото.

Специално назначен консултант ще следи за поведението му, за това дали си търси работи и дали променя местоживеенето си.

До предварителното му пускане на свобода се стигна след заседание на специална комисия, която обсъди характера на престъплението, възможността за извършването на повторно такова, както и физическото и психическото състояние на Писториус и дали те биха могли да бъдат потенциална заплаха за обществото.

Ключова част от системата за ранно освобождаване на затворници в Южна Африка е диалог между тези, които са извършили престъпление и потърпевшите - в този конкретен случай семейството на Стеенкамп. Писториус и бащата на Реева, Бари, взеха участие в тази програма през 2022 година.

Адвокатите на семейство Стеенкамп не бяха изненадани от този развой на нещата. Джун, майката на Реева, обаче изрази своите съмненеия, че Писториус се е променил, но въпреки това няма обструкции спрямо случващото се.

37-годишният Оскар има общо осем олимпийски медала в спринта, както и една световна титла при параолимпийците.

През 2011 година той спечели сребро с националния тим на родината си в щафетата на 4х400 метра на световното първенство в Южна Корея, където участваше редом до атлетите без увреждания.