Победителят от последните две издания на "Тур дьо Франс" Йонас Вингегор ще участва и в тазгодишната надпревара, преследвайки хеттрик от победи. 27-годишният датчанин ще стартира в легендарното състезание по-малко от три месеца след жестокото падане, което претърпя по време на Обиколката на страната на баските.

На 4 април тази година Вингегор бе участник в масово падане, в което бяха замесени и други големи имена в спорта, включително Ремко Евенепул (Белгия) и Примож Роглич (Словения). Тогава датската звезда на колоезденето претърпя фрактура на ключицата, заради която му се наложи да се оперира, няколко от ребрата му също бяха счупени, а се оказа, че има и контузия на белия дроб - пневмоторакс.

Днес, два месеца и половина след инцидента, от отбора му "Visma-Lease a Bike", официално обявиха, че Йонас ще кара в най-престижното състезание в спорта. Стартът на "Тура" предстои на 29 юни, а заедно с Вингегор в състава на нидерландския отбор е и друго популярно име - Ваут ван Арт.

Белгиецът също се е възстановил от счупена ключица и ребра - травми, които получи в края на март по време на Обиколката на Фландрия.

До момента в историята на "Тур дьо Франс" само осем колоездачи са печелили състезанието повече от два пъти, а целта на Вингегор ще бъде да се присъедини към този елитен клуб. Броят на тези състезатели беше 10, но Алберто Контадор се прости с една от титлите си заради допинг, а Ланс Армстронг пък помаха за "сбогом" на всичките си седем триумфа поради същата причина, така че техните успехи са зачеркнати от архивите.

Тази година Обиколката на Франция започва във Флоренция и за първи път в историята си няма да завърши в Париж, а в Ница. Причина за това е подготовката за Олимпиадата във френската столица.