Словенецът Тадей Погачар взе шестата си етапна победа в тазгодишната Обиколка на Италия. Звездата на отбора на "UAE" ще влезе в столицата Рим утре като победител, след като преди заключителния етап има почти 10 минути преднина пред втория в класирането - Даниел Мартинес (Колумбия, "Bora-hansgrohe"), Който изостава на 9:56 от лидера в генералното класиране, докато третия в подреждането Герайнт Томас (Великобритания, "Ineos Grenadiers"), е на 10:24 минути от първия.

За последно колеоздач спечели шест етапа в едно "Джиро" през 2004 година - тогава това стори Алесандро Петаки, но това не му отреди победа в генералното класиране. Рекордът пък е от 12 етапа и е дело на Алфредо Бинда през 1927-а.

Днес 25-годишният Погачар отново затвърди доминацията си, като бе най-бърз в 184-те километра от Алпаго до Басано дел Грапа - 4 часа, 58 минути и 23 секунди.

Решаващата атака в днешния планински етап стана факт 36 километрап реди финала, когато Поги се откъсна от останалите претенденти при второто преминаване на височината Монте Грапа, а малко след това задмина и Джулио Пелицари (Италия, "Bardiani"), който се бео ткънсал пред основната група.

Погачар ще финишира първи и в подреждането при катерачите, където води също убедително - с 270 точки, докато втори е Пелицари с 206.

"Бяхме перфектни като отбор. Краката ми също бяха добре. Много съм щастлив от развитието, не мога да опиша как се чувствам с толкова много фенове при катеренията", каза щастливият победител относно множеството словенски знамена и привърженици по трасето.

Утре предстоят 125 километра по улиците на столицата Рим, където Погачар няма да бъде атакуван от Мартинес.

А така на дневен ред остава преследването на следващата му цел - "Тур дьо Франс", където вече има два триумфа. Мисията му е да се превърне в първият колоездач от покойната легенда Марко Пантани, който печели "Джирото" и Обиколката на Франция в един сезон.

Пирата стори това през 1998 година, a за съжаление шест години след най-значимия сезон в кариерата си, бе намерен мъртъв след свръхдоза кокаин в хотел в Римини.