Международната федерация по хокей на лед прекрати и анулира Световното първенство за младежи в Канада, след като три мача пропаднаха в сряда.

Присъдени бяха служебни победи с 1:0 за Финландия срещу Чехия, за Швейцария срещу САЩ и за Словакия срещу Русия, след като в отборите на "загубилите" има по повече от 3 случая на ковид.

Часове по-късно, рано тази сутрин наше време, организаторите взеха решение, че първенството не може да продължи така и то просто бе отменено.

Това се случва след четири дни на оспорвани мачове в двете групи на елитните отбори в хокея до 23 години. Турнирът се очертаваше да е страхотно зрелище, но здравните власти в провинция Албърта, където са мачовете, наредиха спирането му.

Люк Тардиф, шефът на Международната федерация (IIHF) обясни:

"Заразата се разпространява, като случаите са на новия вариант Омикрон. Ние сме длъжни да пазим най-вече здравето на хората - спортистите и тези около турнира. Затова след обсъждане със здравните власти на страната и отборите в шампионата, взехме това решение.

Направи се всичко необходимо и от наша страна, и от страна на организаторите от Канада, за да има Световно първенство. Надявахме се да го проведем успешно, но очевидно е много трудно."

IIHF също така потвърди, че ще опита да пренасрочи първенството за удобни дати през пролетта, като се съобрази с Олимпийските игри в Пекин (от 4 февруари). Очаква се там да играят немалко от тези състезатели, след като НХЛ отказа да пусне звездите си в Китай.