В навечерието на Олимпиадата в Пекин, букмейкърите и експертите разкриха своите очавкания относно най-важната битка, тази за класирането на нациите по медали.

Прогнозите са, че за втора поредна Олимпиада, атлетите на Норвегия ще са най-добрите и с най-много медали в крайното класиране.

Освен това се смята, че скандинавската страна ще успее да подобри поставения преди четири години в Пьончан рекорд. Тогава Норвегия спечели рекордната бройка от 39 медала, 14 от които бяха златни.

Сега центърът за проучвания "Gracenote" предвижда, че Норвегия ще спечели общо 44 медала, а 21 от тях спокойно могат да бъдат златни, което ще е абсолютен рекорд.

Основната доминация на скандинавската страна ще е в ски-бягането и биатлона както при мъжете, така и при жените, където няма да бъде изненадващо, ако поне един от подиумите в отделните дисциплини бъде съставен от трима норвежки атлети.

Именно в тези два спорта се очакват да дойдат между 24 и 28 медала за страната.

Тази прогноза едва ли изненадва някого, защото Норвегия е и най-успешната зимна нация със своите 368 медала от зимни игри, 132 от които златни.

Снимка: AP/БТА

Битката за второто място се очаква да е между немци и руснаци, като и двете страни могат да спечели около 30 отличия.

Прогнозите обаче предричат по-голям шанс Германия да има повече златни отличия, което ще им отреди второ място в крайното класиране.

Русия имаше невероятно представяне на домашната Олимпиада в Сочи с 30-те си отличия, 11 от които златни, като сега прогнозите са Сборная да доближи този резултат.

Любопитна прогноза е, че САЩ ще изпревари Канада в традиционната битка между двете съседни страни. За последно това се случи през 2006-а в Торино.

Съвсем логично се очаква и домакинът Китай да регистрира най-усшената си зимна Олимпиада. Китайските атлети ще спечелят общо 13 медала, което ще ги нареди на 12-о място в подреждането.