Зимните олимпийски игри ще завладеят спортния свят от петък, когато в Пекин ще бъде официалната церемония по откриването. Китайската столица получи честта да посрещне втора Олимпиада в рамките на само 14 години, след като през 2008-а бе сцена на летните игри.

В края на 2013-а общо шест кандидатури се включиха в битката, като тези на Краков (Полша), Лвов (Украйна) и Стокхолм (Швеция) отпаднаха още при предварителното разглеждане. Така останаха три номинации и  макар само Осло да отговаряше на всички критерии, норвежката столица не стигна до финалното гласуване. Там отидоха Пекин и икономическата столица на Казахстан - Алмати, като след доста оспорвано и драматично гласуване, с 44:40 гласа победител бе столицата на Китай.

Като много от изборите на спортни домакини в последните години, и това предизвика недоволство, протести, обвинения, а в петък 10 официални делегации няма да присъстват като знак на бойкот срещу Китай. Причини за този протест са политиката на страната и отношенията на местното правителство спрямо хората в Тибет и уйгурските мююслмани в западната част на страната.

Независимо от всичко това, в петък на емблематичния национален стадион на Китай, познат от всички като "Птичето гнездо", ще посрещне спортистите в церемонията по откриването.

ВИЖТЕ СЪОРЪЖЕНИЯТА ЗА ОЛИМПИАДАТА В ПЕКИН >>>

Снимка: Getty images

По този начин тази арена ще се превърне в първата в историята, която е имала честта да посрещне церемониите по откриването и закриването както на летни, така и на зимни игри. При това абсолютно същата арена, без реновации и промени по нея, само за 14 г.

Именно заради лятната Олимпиада, Китай построи това бижу на стоийност 423 милиона долара, което безспорно е сред най-атрактивните и интересни в света. "Гнездото" обаче се използва малко - след събитията от лятото на 2008-ма и незабравимия спринт на Юсеин Болт, почти не е видяло значими спотни събития.

Там има предимно концерти, няколко контроли на топ клубове от Европа, както и доста слабо посетените двубои на националния тим на Китай по футбол. В петък (14 ч наше време) обаче арената отново ще е дом на събитие със световна значимост, когато атлетите от всички участващи страни дефилират по пистата му.

Олимпийският стадион

Снимка: Getty images

Именно липсата на нужда от нов стадион, а и далеч по-скромният мащаб, правят зимните игри много по-евтини за организаторите от летните. Обикновено се използват съществуващи ски писти, шанци и ледени пързалки, което значително облекчава разходите.

Не точно такъв обаче бе случаят с Пекин, макар организаторите да продължават да рекламират игрите като най-зелените в историята. Макар някои от съоръженията вече да съществуваха, бяха създадени два чисто нови курорта, както и много съоръжения, които по всяка вероятност ще останат пусти още от края на този месец.

Хокейният турнир ще се играе в "Националния център за спорт на закрито" на Китай, който се намира само на около 200 метра от "Птичето гнездо", а през 2008-а прие надпреварите в гимнастикта, борба, хандбал и още спортове в зала.

Сега подът на залата е замразен и пригоден за срещите по хокей.

Хокейната арена, която през 2008-а посрещна множество спортове в зала

Снимка: Getty images

Друга страхотна трансформация например е невероятният басейн, в който Майкъл Фелпс спечели общо 8 златни медала през 2008 г. Сега това не е басейн, поне временно, а арената на сблъсъците по стария джентълменски спорт кърлинг, наричан още "шахмат на лед". Конструкцията на плувния комплекс струваше 94 милиона долара за летните игри, а сега той бе обект на доста сериозна промяна, за да стане дом на кърлинга.

Басейнът бе изпразнен, а от дъното му бе издигната платформа, която впоследствие бе заледена. След края на игрите страхотният комплекс отново ще бъде дом на водните спортове.

Едно от малкото чисто нови съоръжения за игрите ще бъде пързалката "Национален овал". Там ще се проведат всички състезание по кънки и шорттрек, а предвид популярността на тези спортове в Китай и цяла Източна Азия, това ще остане постоянно съоръжение.

Леденият ринг се намира непосредствено до националния стадион и басейнът, като впечатлява с доста интересния си вдлъбнат покрив.

На негово място през 2008-а се проведоха надпреварите по хокей на трева и стрелба с лък, които обаче пустееха в последните 14 години.

Пързалката е втората по големина в света със своите 12 000 места, отстъпвайки само на "Тиалф" в Хереенвен (Нидерландия), която има с 500 места повече.

Чисто новата и модерна пързалка

Снимка: Getty images

И макар Пекин да се хвали с напълно екологичната си Олимпиада, то бяха изградени три нови Олимпийски села. Едно в самия Пекин, както и по две в чисто новите курорти, пригодени за някои от спортовете. Друг любопитен детайл - в китайската столица няма да има нито едно събитие на естествен сняг, защото просто регионът не е от най-снежните. Нещо, заради което кандидатурата бе остро критикувана.

Ски-алпийските дисциплини по време на игрите, както и надпреварите по бобслей и шейни, ще се проведат в новопостроения курорт Янцин, намиращ се на 90 километра от Пекин.

Китай се бие в гърдите, че посреща най-зелената Олимпиада, но построи нов курорт насред природен парк. И за него не сме убедени колко интензивно ще бъде използван след игрите заради липсата на сняг.

По традиция зимните Олимпиади се провеждат във вече съществуащи и утвърдени за такива цели населени места и комплекси, като освен Пекин, другото изключение бе Сочи на брега на Черно море. Там се проведоха игрите през 2014-а.

Чисто нов център за биатлон, ски-бягане и ски-скок бе изграден на 220 километра от Пекин, край града Джандзяку. Отново чисто нов проект и отново съоръжения с изцяло изкуствен сняг. Толкова мащабно строителство и ремонтни работи са в доста сериозен контраст с етикета "най-зелена Олимпиада".

Отделна тема, но винаги актуална в последните 2 години - олимпийските атлети ще бъдат подложени на много строги мерки, подобно на тези, които видяхме в Токио преди месеци. Излишното движение, което не е свързано с тренировки и състезания ще бъде ограничено, а най-странната гледка ще бъде в ресторантите.

Там всеки спортист ще се храни в специално отделена от плексиглас кабинка.

Първите кадри и фотоси, запечатани от телефоните на спортисти, пристигнали в Пекин, са като от космически станции или някакъв филм с фентъзи сюжет - хора със скафандри, напълно неузнаваеми в костюмите им, които проверяват на всеки ъгъл. Ледът се дезинфекцира преди и след всяка тренировка, както и олимпийското село - по два пъти на ден. Същото се отнася за пресцентровете, шатълите за превозване на спортисти, персонал и медии.

Част от провипандемичните мерки в Китай около Олимпиадата, а списъкът с тях е дълъг поне колкото една глава от романа "Шогун" (нищо, че той е за Япония, а не за Китай).

Изобщо - като всяко събитие от края на 2019-а насам, и тези игри ще минат и под знака на мерки, маски и ограничения. 

ВИЖТЕ СЪОРЪЖЕНИЯТА ЗА ОЛИМПИАДАТА В ПЕКИН >>>

В Олимпийското село ще има много строги мерки

Снимка: Getty images

Пълна дезинфекция на залите и местата за състезанията - по два пъти на ден

Снимка: Getty Images