Легендата на снукъра Рони О'Съливан се класира за втория кръг на шампионата на Великобритания, а след това заяви, че отношенията му с ръководителите на спорта са "несъществуващи". Причина за това е отказът на шефовете да се съобразят с желанието на елитните играчи да участват на турнири в Китай, като се стигна дотам, че звездите бяха заплашени от дисциплинарни санкции при евентуални такива действия от тяхна страна.

Ракетата никога не е бил от хората, които си държат езика зад зъбите, като при избухването на този скандал бе категоричен - важните клечки по високите етажи се опитват да му отнемат свободата. Когато разправията стана публично достояние преди седмица, седемкратният световен шампион заплаши, че е готов да се откаже, но не и да играе по налаганите му отгоре правила, лишаващи го от сериозни чекове от китайска страна.

От ръководството на световния снукър са предложили среща на Рони и част от останалите големи имена, желаещи да участват в китайските турнири, но О'Съливан остава верен на себе си и отказва да се съгласи на нещо подобно. След победата си над квалификанта Антъни МакГил бе лаконичен и изцяло себе си.

"Не съм говорил с никого от Световния снукър вече 10 години. И не мисля да го правя. Наясно съм с тяхната култура и това не е за мен. Искам сам да управлявам кораба си. Те искат да се фокусират върху една конкретна група играчи, което е страхотно, успех на играчите. Но не всички играчи получават възможностите, които аз получавам", обяви суперзвездата на спорта.

"Не мога да вирея в организация, която иска всички да бъдат еднакви. Аз не съм като другите и това няма да проработи за мен. Иска ми се да се концентрирам само върху турнирите, но това не се получава. Не искам да обръщам изцяло гръб на играта, но трябва да подсигуря животите на децата ми, семейството ми и жена ми", добавя той.

Световният №1 преследва осмата си титла на Великобритания - точно четвърт век, след като спечели турнира за първи път.

"Смятам, че съм дал доста на играта. Би било логично някой да излезе и да го каже, но никога не съм получил писмо, в което например да напишат - взехме повече пари заради теб, гледанията са много. Получавам единствено писма, в които ми се казва какво не съм направил както трябва", обобщи ситуацията той.