В пробата на Камила Валиева е имало не едно, а три вещества за лечение на сърдечни проблеми, разкрива американският "New York Times".

Скандалът около руската звезда във фигурно пързаляне започна заради наличието на забраненото вещество триметазидин, което се предписва при ангина.

Въпреки това МОК даде разрешение на 15-годишната рускиня да продължи да се състезава в Пекин, а сложният казус с нея предстои да се решава от съда, защото заради възрастта си тя не подлежи на допинг наказание.

Според последните разкрития, в нейната проба са намерени още Л-карнитин" и "Хипоксен", които не са в списъка със забранените вещества от УАДА, но все пак изпозлването им при толкова млад състезател и в спорт като фигурното пързаляне изглежда странна.

За разкритието си "New York Times" цитира документи, подадени при изслушването на Валиева от МОК.

Комбинацията от тези вещества е изцяло насочена към увеличаване на издръжливостта, намаляване на умората и насърчаване на по-голяма ефективност използване на кислород.

От изданието също така са отправили официално запитване към Руския олимпийски комитет, но отговор не е последвал.

Вчера Валиева бе над всички и в индивидуалната надпреварата при жените, като с доминацията, която показва, се очаква да вземе второ злато от игрите.

На този етап тезата на МОК е, че Валиева няма вина за приемането на забранената субстанция, но случаят е далеч от решаване, кто тепърва по него трябва да се произнесе Спортният арбитраж в Лозана.

Самото обяснение на Валиева пък е било, че без да иска е взела лекарството за сърце на нейния дядо.