Дилан Грьоневеген от отбора на "BikeExchange-Jayco" спечели третия етап от "Тур дьо Франс" и последен, преди колоездачната обиколка да се премести от датска на френска територия.

Асът от Нидерландия финишира гума до гума с Воут ван Аерт и Йеспер Филипсен (и двамата от "Bel/Jumbo-Visma").

Съдбата изглежда е решила да си играе с тазгодишния "Тур". Грьоневеген се разплака след финала, след като имаше изключително тежък период в последните 2 години.

Той бе наказан за 9 месеца след "Тура на Полша" през 2020-а, когато бутна сънародника си Фабио Якобсен и причини ужасно падане на колегата му, който едва не загуби дори живота си. Якобсен оцеля, възстановяваше се близо година и се върна - и спечели етап №2 в събота! В неделя бе ред на "екзекутора" след "жертвата" също да запише името си в най-великата обиколка.

Историята е и лична, извън спорта.

След случилото се с Якобсен, Дилан не просто бе отстранен от колоезденето. Неговото семейство бе засипано със смъртни заплахи, а в стреса съпругата му роди преждевременно сина им, който изкара дълги седмици в болница със здравословни проблеми.

Сега и двамата са добре.

"Това е за тях, за съпругата ми и за детето ми - каза емоционалният колоездач след успеха. - Беше ужасно дълъг период, в който ми се искаше да ме няма, да съм на друга планета. Но се върнах."

В генералното класиране Ван Аерт остава начело, втори е още един белгиец - Ив Ламперт ("Quick-Step Alpha Vinyl", на 7 секунди), а трети - големият фаворит Тадей Погачар ("UAE Team Emirates", на 14 секунди).