Часове преди началото на волната програма при жените, в която ще участва Камила Валиева от Русия, сагата с медалите във фигурното пързаляне и положителната допинг проба на младата руска звезда продължава с пълна сила. 15-годишната рускиня е фаворит в индивидуалната надпревара, след като вече помогна на Руския олимпийски комитет да триумфира в отборното състезание.

Нито руските фигуристи, нито останалите призьори от САЩ и Япония обаче все още са получили спечелените си медали. Спортният арбитражен съд отсъди, че въпреки положителната проба, Валиева може да продължи участието си в Пекин.

От Международния олимпийски комитет съобщиха, че ако тя спечели волната програма, отново няма да има церемония по награждаване, защото разследването относно допинг скандала все още продължава.

Президентът на МОК Томас Бах се е срещнал с американските фигуристи, като стана ясно, че на въпросната среща на янките са били предложени факли, с каквито се е разнасял олимпийския огън, вместо спечелените от тях медали. Такова е развитието на ситуацията поне към момента.

Японските фигуристи пък така и не са говорили с Бах, защото "напълно приемат решението на МОК"

Днешното състезание при жените е предпоследно от календара на фигурното пързаляне в Пекин. На 18 и 19 февруари предстои и надпреварата при двойките.

В днешната волна програма при дамите ще участва и българката Александра Фейгин, която ще сложи точка на родното участие в Китай.