Канадецът Себастиен Тутан, който спечели титлата в дисциплината “Биг еър” в сноуборда в Пьончан, няма да защитава златото си в Пекин. 29-годишният сноубордист претърпя ужасяващо падане в третия манш на квалификациите и няма да може да продължи участието си в надпреварата.

Тутан се нуждаеше от отличен трик в третото си пускане, за да намери място сред първите 12 и съответно да продължи към битката за медалите. Той опита две изпълнения на троен корк - с три завъртания и степен ан трудност 4.5, но не успя да се приземи достатъчно добре. 

При приземяването си канадската звезда получи тежък удар, падайки по гръб и удряйки главата си с такава сила, че маската му излетя. В продължение на няколко минути шампионът остана неподвижен на снега, след което получи лекарска помощ и се изправи, напускайки трасето.

С най-добър резултат към финалите отива друг канадец - Макс Парът, събрал общо 164.75 точки, следван от Такеру Оцука (Япония) със 160.00 и Редмънд Джерард (САЩ) със 158.75 точки. Популярният норвежец Маркус Клевеланд завърши шести със 151.50

Актуалният шампион Тутан завърши едва двадесет и шести с общ резултат от 89.50 точки. В последното си пускане той събра едва 11.25 точки, което бе и най-слабото постижение от третия манш.

Снимка: Getty Images